Embed

 1. 03.15 uur: Dit liveblog is nu gesloten.
 2. 02.31 uur: Een veertigtal vakbonden en politieke en sociale bewegingen hebben in Catalonië opgeroepen tot een algemene staking op dinsdag. Daarmee willen ze protesteren tegen het harde optreden van de regering in Madrid tijdens het referendum.

  Er is een 'daadkrachtig antwoord' nodig, zei Dolors Lobet van de grootste vakbond in Spanje CCOO, na een vergadering met vertegenwoordigers van de verschillende organisaties. De op een na grootste vakbond, UGT, beslist morgen of ze zich achter de stakingsoproep schaart.
 3. 00.49 uur: De Catalanen hebben met een overweldigende meerderheid van 90 procent voor onafhankelijkheid gestemd. Dat heeft de Catalaanse vicepresident Oriol Junqueras bekendgemaakt. Ruim 2,2 miljoen mensen brachten hun stem uit. Ongeveer 176.500 mensen (7,8 procent) stemde tegen. Verder brachten ongeveer 45.500 mensen (2 procent een blanco stem uit) en werden ruim 20.000 stemmen (0,9 procent) ongeldig verklaard.
 4. 23.18 uur: Door alle ongeregeldheden tijdens het referendum is nog niet bekend hoeveel Catalanen hun stem hebben uitgebracht. Er waren zo'n 5,3 miljoen stemgerechtigden. Van de 948 Catalaanse gemeenten namen 712 deel aan de volksraadpleging die verboden was door het Grondwettelijk Hof.
 5. 22.59 uur: Burgemeester Ada Colau van Barcelona laat weten dat slachtoffers van het politiegeweld op juridische bijstand van de stad kunnen rekenen.
 6. 22.48 uur: De Catalaanse president Carles Puigdemont kondigt aan van plan te zijn de wet in gang te zetten die de regio onafhankelijk verklaart. ,,De Catalanen hebben vandaag veel referenda gewonnen: het recht om gehoord en erkend te te worden én het recht op een onafhankelijke staat in de vorm van een republiek". De bewindsman heeft naar eigen zeggen een uitnodiging gestuurd aan de Europese Unie waarin hij vraagt 'te accepteren' dat Catalonië geen binnenlandse aangelegenheid van Spanje is en 'snel' in te grijpen. ,,Wij zijn Europese burgers en worden geconfronteerd met schendingen van onze rechten en vrijheden."
 7. 22.29 uur: Laatste stand: 844 gewonden die medische bijstand kregen tijdens het referendum, meldt het Departement Gezondheid van de regering van de autonome regio Catalonië.
 8. 22.27 uur: In heel Barcelona klinken nu de pannen als protest tegen politiegeweld, meldt AD-correspondent Edwin Winkels.
 9. 22.20 uur: De conservatieve Spaanse premier Mariano Rajoy geeft de regering van de autonome regio Catalonië de schuld van de ongeregeldheden en het gebruik van geweld door de politie. ,,De verantwoordelijken zijn degenen die de wet hebben overtreden'', reageerde Rajoy die zich de hele dag op de achtergrond heeft gehouden. ,,Wij hebben slechts onze plicht gedaan en de wet nageleefd.'' Rajoy bedankte de wetshandhavers voor hun inzet. Hij riep alle Spaanse politieke partijen op tot een discussie over de toekomst van Spanje na deze volksraadpleging. Rajoy zei dat de Catalanen een kunstje is geflikt door hen uit te nodigen mee te doen aan een illegaal referendum en hen ,,een pad op te sturen dat nergens naartoe leidt''.
 10. 22.18 uur: Het aantal gewonden door het politieoptreden tijdens het referendum staat nog steeds op 761. De meeste slachtoffers vielen in Barcelona. Dat heeft het Catalaanse ministerie van Gezondheidszorg vanavond bekendgemaakt. Twee slachtoffers zijn er ernstig aan toe. Met name de agenten van de federale Guardia Civil probeerden in opdracht van de rechter en de regering in Madrid de door het Grondwettelijk Hof verboden stembusgang te verhinderen. Ze maakten tegen zowel kiezers als demonstranten onder meer gebruik van de wapenstok. Separatisten raden de gewonden aan bij de Catalaanse politie, Mossos d'Esquadra, aangifte te doen wegens mishandeling.
 11. 21.47 uur: De ongeregeldheden rondom het onafhankelijkheidsreferendum hebben opnieuw een reeks internationale reacties opgeleverd. Zo zegt de Venezolaanse president Nicolas Maduro, zelf het mikpunt van kritiek vanwege de omstreden grondwetsverkiezingen die hem in juli meer macht gaven: 'De onderdrukking van Catalaanse stemmers lijkt meedogenloos te zijn geweest. Heel meedogenloos. Als een volk vreedzaam en rustig is, laat het dan met rust. De Spaanse premier Rajoy zal zich voor de hele wereld moeten verantwoorden voor wat hij het Catalaanse volk heeft aangedaan", zo verklaarde hij op de Venezolaanse televisiezender VTV. Maduro vergeleek de gebeurtenissen met die ten tijde van de dictatuur van Franco. De Vlaams-Nationalistische minister-president Geert Bourgeois regeerde op Twitter met: 'Dat Madrid stopt met het geweld en zich verbindt tot een dialoog met de legitieme leiders van een vreedzaam volk'. Oud-premier Guy Verhofstadt van België, tegenwoordig leider van de liberale ALDE-fractie in het Europees Parlement, veroordeelt het geweld. ,,Het is hoog tijd voor de-escalatie. Ik wil me niet mengen in Spaanse interne kwesties maar veroordeel wat er vandaag in Catalonië is gebeurd." De liberale fractieleider betreurt dat er toch een 'zogezegd referendum' werd georganiseerd ondanks het verbod door het Spaanse Grondwettelijk Hof. Niettemin veroordeelt hij het gebruik van “buitensporig geweld”. ,,In de Europese Unie proberen we oplossingen te vinden via dialoog en met respect voor de grondwettelijke orde zoals vastgelegd in de Verdragen, met name in artikel 4. Enkel een onderhandelde oplossing waarbij alle politieke partijen zijn betrokken, ook de oppositie in het Catalaanse parlement, en met respect voor de grondwettelijke en wettelijke orde van het land is de weg vooruit”. Martin Schultz, voormalig voorzitter van het Europees Parlement en thans voorzitter van de Duitse Sociaal-Democraten (SPD): 'De escalatie in Spanje is verontrustend. Madrid en Barcelona moeten de spanning verminderen en de dialoog zoeken.'
 12. 21.37 uur: Madrilenen tonen massaal de Spaanse vlag en zingen 'Eviva España' tijdens de competitiewedstrijd van Real Madrid tegen Espanyol (ruststand 1-0) in het Bernabeú-stadion, zo blijkt uit posts op Twitter.
 13. 21.25 uur: De regering van de autonome regio Catalonië gaat een klacht indienen bij het gerecht tegen de sluiting van stembureau's in scholen door de Spaanse politie en Guardia Civil.
 14. 21.10 uur: Rajoy: 'Vanaf morgen moeten we beginnen met het herstellen van de institutionele normaliteit van de Spaanse eenheid', meldt de krant El Diario op Twitter. De Spaanse regeringsleider zegt volgens de krant in een verklaring 'erop aan te dringen dat het referendum nooit heeft plaatsgevonden' en dat 'de regering haar woord heeft gehouden en maanden heeft gewaarschuwd.' Het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid is volgens hem voorkomen 'dankzij optreden van staatsveiligheidsinstanties die handelden op basis van de wet conform de beslissing van het Grondwettelijk Hof."
 15. 21.00 uur: 'Eerste uitslagen referendum Catalonië per gemeentes: circa 95% voor onafhankelijkheid, maar dat was te verwachten', meldt AD-correspondent Edwin Winkels op Twitter.
 16. 20.39 uur: De rechtsstaat heeft zich in Catalonië laten gelden door het referendum te voorkomen. Dat heeft de Spaanse premier Rajoy zojuist gezegd. De ordediensten hebben volgens hem 'gedaan wat ze moesten doen' in Catalonië en 'het mandaat gerespecteerd van Justitie' die de volksraadpleging georganiseerd door separatistische leiders verbood. ,,Het was voor iedereen gemakkelijker geweest als we de andere kant hadden opgekeken maar dit was een rechtstreekse aanval op de rechtsstaat waartegen de Staat met stevigheid en sereniteit heeft opgetreden", aldus de Spaanse regeringsleider volgens persbureau AFP.
 17. 20.33 uur: De Spaans-Catalaanse profvoetballer Xavi Hernandez, die momenteel in Qatar speelt, vindt de ongeregeldheden rondom het referendum in Catalonië 'een schande'. ,,Het is onaanvaardbaar dat mensen niet kunnen stemmen in een democratisch land. Ik ondersteun iedereen die op vreedzame wijze hun stemrecht probe(e)r(d)en uit te oefenen. Visca Catalonia", zei hij in een boodschap aan het thuisfront." Xavi voegt zich met zijn veroordeling van het hinderen van het stemrecht bij de Catalaanse profvoetballer Gerard Piqué (oud-Man United, nu Barça) en voormalig profvoetballer Carles Puyol.
Like
Share

Share

Facebook
Google+