1. Gelezen (19/05/2017): Waar mijn hart ooit klopte, de WO II-roman van Sebastian Faulks. Iets te veel psychologie en psychiatrie naar mijn zin. Beter van Faulks zijn Engleby en Een week in december.

  2. Gelezen (24/04/2017): De geschiedenis van mijn tanden van de Mexicaanse Valeria Luiselli. Bizar, humoristisch, ietwat experimenteel aandoend boek over een groot veilingmeester genaamd Snelweg.

  3. Update 17/04/2017
  4. Van Ottogracht tot Krook. Voor wie het nog niet wist: mijn thuisstad Gent heeft een nieuwe stadsbibliotheek op de Krook, en het is voor het eerst dat hier een bibliotheek speciaal met dat doel werd gebouwd. Journalist/schrijver Dirk Musschoot schreef een boek over de voorgaande locaties, aan de Ottogracht, de Kouter en de Zuid.
  5. Bizar om lezen hoe een uitnodigende, ruime, vrij in rond te lopen bibliotheek eigenlijk nog niet zo heel lang een evidentie is. Daarnaast ook veel aandacht voor de opeenvolgende bibliothecarissen (Johan Daisne!), en amusante anekdotes (hoe iemand op een bepaald moment op het idee komt zes schelletjes salami als boekleggers te gebruiken, blijft me verbazen). Zeer boeiend boek over een stukje Gentse geschiedenis.
  6. Daarna las ik ook nog een oudje van Robert Harris, De angst-index, een financieel-wetenschappelijke thriller over een fysicus die steenrijk wordt dankzij een algoritme dat beurskoersen voorspelt. Helaas blijkt de man niet al te stabiel, en kan je die computers toch ook niet helemaal vertrouwen.
  7. De angst-index heb je in een paar dagen uit, zoals de meeste van Harris' boeken. Toch is het naar mijn aanvoelen een van zijn mindere boeken. Hierbij wel graag nog eens wat reclame voor zijn Conclaaf.

  8. Intussen uitgelezen (26/03/2017): Notendop van Ian McEwan. Intrigerend uitgangspunt: een foetus is getuige van een moordcomplot van moeder en oom op zijn eigen vader. De kleine kan al eens lastig doen over de wereld waarin hij zal terechtkomen: o.a. klimaatverandering en de staat van de economie passeren de revue. Over doen en handelen van moeder en oom is hij minder alwetend.
  9. Ook nog gelezen die weekend: De kop van een man van Georges Simenon, waarin Maigret opnieuw een gedurfde stap zet: een ter door veroordeelde laten ontsnappen uit de gevangenis. Simenon laat zijn hoofdcommissaris een psychologische oorlog voeren met een van de verdachten. Sterk werk.

  10. Update 19/03/2017: twee gelezen, één recensie, en één aan het lezen
  11. Recensie: Broederstrijd van Premio Strega-winnaar Antonio Pennacchi. Net iets minder dan Het Mussolinikanaal, maar nog genoeg spektakel om van te genieten.
Read next page