1. Hoezo: immaterieel erfgoed? Over alles wat niét materieel is in cultureel-erfgoedwerking

 2. Oct 17, 2017 3:07 PM CEST
 3. De voorbereidingen voor de nieuwe beleidsperiode 2019-2023 voor de cultureel-erfgoedsector draaien op volle toeren. Visies worden gevormd, uitdagingen in kaart gebracht, plannen gesmeed. Opvallend daarbij zijn de vele vragen die bij organisaties lijken te leven over immaterieel-cultureel-erfgoedwerking. ‘Hoe kunnen we immaterieel cultureel erfgoed inbedden in de werking? Wat ís precies een immaterieel-cultureel-erfgoedwerking’? Of meer nog ‘waar hebben we het eigenlijk over als we spreken over immaterieel cultureel erfgoed?!’
 4. Er zijn immers allerlei ‘immateriële’, geestelijke of‘niet-materiële’ waarden, dimensies, aspecten en methodes van erfgoed(werking). Ook deze worden steeds belangrijker in de cultureel-erfgoedwerking. Denk daarbij bijvoorbeeld aan erfgoedwerking m.b.t. ‘geheugen’ en herinneringscultuur; erfgoed, trauma en verwerking; biografisch erfgoed, zowel individueel als collectief; betekenisgeving en emotie; narrativiteit; ideologie; waarden verbonden aan gebouwen; de methode van mondelinge geschiedenis en bronnen die daaruit voortkomen … Welke interessante ontwikkelingen en methodes zijn gelinkt aan dergelijke niet-materiële sporen uit het verleden? En hoe kunnen we hier binnen het huidig beleidskader en de beleidsplannen als sector mee omgaan?
 5. Op 29 september organiseerden FARO en tapis plein vzw een contactmoment om samen na te denken over de vraagstukken die naar boven komen. Tijdens het contactmoment werden de uiteenlopende begrippen, kaders en insteken benoemd; noden werden opgetekend. Ook werd een start gemaakt richting werkbare operationele begripsomschrijvingen.
 6. De presentaties en samenvatting van de vragen kan u hier terugvinden:
 7. * Presentatie Jorijn Neyrinck: ‘Hoezo, immaterieel? Focus op niet-materiële facetten van erfgoedwerking (pdf). Een heldere blik op alle conceptuele verwarring rond immaterieel erfgoed, in beleid en praktijk.
  * Presentatie Marc Jacobs: 'Reculer … pour mieuxvoir/sauter' (pdf) en samenvatting (pdf). De historiek van internationale denkkaders in verband met immaterieel erfgoed en toekomstperspectief.
  * Vragen en antwoorden (pdf)
 8. Heeft u vragen? Neem contact op met FARO via info@faro.be of tapis plein vzw via info@tapisplein.be.

 9. Erfgoedsector wint 'Gouden woonwagen'

 10. Oct 2, 2017 8:35 PM CEST
 11. Minderhedenforum reikt tweejaarlijks een prijs uit aan een persoon of een organisatie die zich inzet voor woonwagenbewoners: de 'Gouden woonwagen'. Dit jaar gaat deze prijs naar de erfgoedsector. Een delegatie mocht de prijs deze middag in ontvangst mocht nemen tijdens een feestmoment in Maasmechelen. “Door samen met de woonwagenbewoners op zoek te gaan naar hun achtergrond, geschiedenis en cultuur geeft de erfgoedsector in Vlaanderen deze mensen een zichtbare identiteit, een plek in de maatschappij”, aldus Landry Mawungu, directeur van het Minderhedenforum.
 12. 22104799_1602383363117863_8876884368180626772_o
  22104799_1602383363117863_8876884368180626772_o
 13. Een traject samen met de woonwagenbewoners
 14. Volgens het Minderhedenforum zag de Vlaamse erfgoedsector al snel het belang van erfgoed en cultuur bij deze onbekende en vaak geïsoleerde gemeenschap. “Dankzij de professionele ondersteuning van onder andere FARO, LECA, tapis plein, Kadoc en verschillende erfgoedcellen wordt de woonwagencultuur met haar mooie geschiedenis, verhalen en gebruiken stilaan zichtbaar voor iedereen”, volgt Mawungu. “Er is al heel wat materiaal verzameld, dankzij de betrokkenheid van woonwagenbewoners die zelf vragende partij zijn.”
 15. Woonwagencultuur officieel erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed
 16. De eerste gezamenlijke overwinning is de erkenning van de woonwagencultuur als Immaterieel Cultureel Erfgoed in Vlaanderen. "Met de officiële erkenning en deze prijsuitreiking, zijn we positief naar de toekomst over het behoud van de cultuur en de woonwagens die inherent deel uitmaken van onze samenleving”, aldus Mawungu.
 17. Ook Maria Leimbergen, woordvoerder van de Werkgroep ‘Behoud de Woonwagencultuur in België’ is zeer enthousiast over de prijsuitreiking: “We hopen dan ook dat er vanaf vandaag meer deuren open gaan, zodat we op een volwaardige manier onze cultuur kunnen verderzetten. Onze kinderen en kleinkinderen zullen in woonwagens willen blijven wonen”.
 18. Prijsuitreiking op woonwagenterrein in Maasmechelen
 19. “Als burgemeester van Maasmechelen ben ik heel fier dat de uitreiking van de Gouden Woonwagen plaatsvindt op ons woonwagenterrein Forenzenweg”, aldus Raf Terwingen. “We vinden het belangrijk dat de woonwagenbewoners bij ons hun eigen plek hebben en dat we als bestuur hiermee een steentje bijdragen aan het behouden van een mooie cultuur”.

 20. Woonwagencultuur, klompencultuur, rederijkerskamers, Godelieveprocessie en Pikkeling erkend als immaterieel erfgoed

 21. Minister van Cultuur Sven Gatz heeft vijf elementen toegevoegd aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het gaat om de woonwagencultuur, de klompencultuur, de Godelieveprocessie uit Gistel, Rederijkerscultuur en het oogstfeest de Pikkeling uit de Aalsterse Faluintjesstreek.
Read next page