1. -
 2. Een meerderheid vindt dat de verantwoordelijkheid in elk geval bij de overheid ligt.
 3. Ministerie van volksgezondheid !!
 4. Dat is er maar één en dat is de overheid! Anderen hebben last van belangenverstrengeling!
 5. De overheid moet strengere regels stellen aan voedselveiligheid. Ook al denk he als consument goed bezig te zijn, de leveranciers blijven je bedonderen, de leveranciers laten zien dat zij deze verantwoordelijkheid niet kunnen dragen. Als consument zit je aan het einde van de keten, wij hebben er weinig invloed op. Gezonder onbewerkt voedsel belasten met minder belasting zou al een stap zijn, goedkoop bewerkt voedsel is te goedkoop.
 6. Overheden van de EU, zodat we met een gerust hart geimporteerd fruit kunnen eten. We importeren ook gr. en fr. Van buiten de EU , zoals Turkije, Egypte en Marokko. Onze overheid moet daar scherp op toezien.
 7. Hoewel het vertrouwen in de overheid bij sommigen een flinke deuk heeft opgelopen, en daar is men best kritisch over.
 8. De overheid heeft ooit veel zaken uit handen gegeven om marktwerking te creëren en vernieuwing, maar heeft onderschat dat geldzucht en duurzaamheid/gezondheid meestal niet samen gaan. De overheid moet dus zorgen met haar regels dat het uitgangspunt moet zijn: gezondheid/welzijn/duurzaamheid voor iedereen. Dit kan door opdrachten te maken of problemen in kaart te brengen die door de producenten uitgewerkt en opgelost moeten worden binnen de kaders van welzijn/gezondheid/duurzaamheid. We weten steeds beter welke richting we met z'n allen op moeten om de aarde voor iedereen leefbaar te houden. Op dit moment gebeurt precies het omgekeerde: de producenten kijken hoe met schijnoplossingen, gezondheidsclaims, duurzaamheidsclaims zo veel mogelijk producten verkocht kunnen worden die in werkelijkheid schadelijk zijn voor mens en dier.
 9. Aan de andere kant vindt een aantal lezers dat de producenten van levensmiddelen zelf verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van hun producten, maar dan wel met controle door een onafhankelijke partij...
 10. De bedrijven zelf met goed toezicht met onpartijdige voorlichting
 11. Bij de producent met controle van een "onafhankelijke" instantie.
 12. Voedselindustrie denkt alleen aan zichzelf...een onafhankelijk orgaan moet dit doen
 13. Nederland Voedselland controle door een onafhankelijke instelling die niet platbezuinigd wordt. Af zien te komen van grootschaligheid en uitputting van de bodem. Geld is de grootste vijand van veiligheid.
 14. ...bijvoorbeeld de overheid
 15. Producent, streng gecontroleerd door overheid. De producent heeft de tendens om de zaak te belazeren en de onderzoeken te manipuleren.
 16. Het overgrote deel vindt dat de verantwoordelijkheid niet óf bij de overheid óf de industrie ligt, maar bij allebei.
 17. Als leek ben ik geneigd te zeggen dat het in eerste instantie een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Aangezien er bij overtreding van de wetten en regels, sancties opgelegd moeten kunnen worden, zal de overheid op enigerlei wijze de eindverantwoordelijkheid moeten hebben. Dat moet dan wel verankerd zijn in een sterke, heldere ( en inter- nationaal geldende ) wetgeving, die ook praktisch te handhaven is. Wordt wel een lastig verhaal als multinationale agrobedrijven zoveel in de melk te brokkelen hebben in Brussel.
 18. Altijd bij de producent / importeur en alle tussenhandel. En een overheid met wetten en controlerende organen en openheid
 19. Er moet samengewerkt worden, vinden volgers. Ook met andere partijen in voedselland.
 20. De levensmiddelenindustrie in samenwerking met de overheid. Op basis van de wetenschappelijke kennis. De supermarkten horen de verantwoordelijkheid te hebben over veilig vervoer en verkoop binnen de houdbaarheid (vooral tgt data). En de consument kan zich laten informeren wat wel en niet veilig is (veelal zijn we eerder te bang dan niet voorzichtig genoeg) en heeft in huis de de verantwoordelijkheid.
 21. Ik denk een samenwerking van industrie- wetenschappers- winkels + wij als consument.👏✌
 22. Ik snap ook wel dat het zo simpel niet is, daarom gaat het ook zo vaak fout. Het zou een samenspel moeten zijn tussen, producent, leverancier, consument en de overheid, in een ideale wereld 😃
 23. Een aantal volgers vindt dat je als consument ook veel invloed hebt, en zelf verantwoordelijkheid kan nemen.
 24. Ik voel dit als eigen verantwoordelijkheid. Het is gewoon niet handig en heel logisch om verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid volledig uit handen te geven.
 25. bij jezelf. niet zomaar alles in je mond stoppen
Read next page