De ska vara bäst i världen – men knappast i arbetsrätt

Arbetarnas villkor i en satsning på sport i Qatar

 1. Det var den 2 december 2010 i Zurich. Med röstresultatet 14-8 tog Fifas exekutivkommitté beslut om att förlägga fotbolls-VM 2022 i Qatar. Samtidigt togs beslutet att Ryssland skulle få VM 2018.
 2. Dåvarande emiren i Qatar, Hamad bin Khalifa Al Thani, var på plats och blev strålande glad. Han hade lyckats med sin intention att få ett av de största mästerskapen till det lilla landet.
 3. 15 år tidigare, vid midsommar 1995 hade han avsatt sin far som emir och kunde nu leda landet som han ville. Sporten skulle lyfta landet ur lillebrorskomplexet trodde han. Dessutom skulle han få njuta av idrotten på hemmaplan.
 4. I januari 1995 hade tennisspelaren Stefan Edberg vunnit den andra ATP-turneringen i Qatars huvudstad Doha. Han slog Magnus Larsson i finalen.Tillsammans vann de också dubbeln.
 5. Doha, huvudstaden i Qatar, är en enda stor byggarbetsplats. Foto: Tomas Nyberg
 6. Den idrottsliga satsningen började med ATP-turneringen. Qatar fick arrangera många tävlingar, och man hade höga mål, mycket höga mål. Pengar fanns det. På 1940-talet hade man upptäckt oljan. Sen hittade man gas. Idag är Qatar en av världens största gasleverantörer. Det räcker i 300 år.
 7. En bit in på 2000-talet sökte Qatar OS 2016. Det blev nej, Brasilien fick flest röster. Beslutet om fotbolls-VM 2022 blev i stället plogen in till de riktigt stora tävlingarna.
 8. Huruvida beslutet gick rätt till i Fifas exekutivkommitté, är det väl tveksamt om vi någonsin får reda på. Men man kan bara konstatera att både Fifa-basen Sepp Blatter och Uefa-basen Michel Platini just nu är avstängda från allt arbete på grund av diskussionen om mutor i samband med viktiga beslut, bland annat beslutet om VM i Qatar.
 9. Jonathan från Filippinerna är elektriker. Han saknar sin fru och sina fyra barn. Pratar med dem över Skype. Har fem månader kvar på sitt andra tvåårskontrakt och kommer troligen att förlänga det. Tjänar nästan 7 000 svenska kronor i månaden. Foto: Tomas Nyberg
 10. Av de 24 medlemmar i Fifas exekutivkommitté som 2010 tog beslut om de två världsmästerskapen, är 16 ledamöter i dag avsatta eller häktade på grund av misstankar om mutor.
 11. Efter beslutet om fotbolls-VM i Qatar, gick det fort. Kunde Fifa arrangera fotbolls-VM, kan andra förbund arrangera VM. Handbolls-VM, sim-VM och friidrotts-VM gick i snabb takt till Qatar.
 12. Det är nästan två miljoner migrantarbetare från Asien, som ska se till så att den nuvarande idrottsälskande emiren Tanim bin Hamd Al Thani och hans far Hamad bin Khalifa Al Thani ska få uppleva sina drömmar att se fotbolls-VM, friidrotts-VM och andra stora tävlingar.
 13. Telefonkontakten med dem där hemma är viktig. Foto: Tomas Nyberg
 14. Trots en mäktig kritik mot Fifa har ledningen där vägrat diskutera villkoren för de hundratusentals fattiga arbetarna från Nepal, Indien, Pakistan och Filippinerna.
 15. De flesta av arbetarna har arbetsdagar på 10-14 timmar, bor trångt i läger, och har en lön på 2 000-4 000 kronor per månad.
 16. Under några dagar i början på november, besökte jag och fotografen Tomas Nyberg Qatar och huvudstaden Doha, för att bilda oss en uppfattning om det lilla landet.
 17. I en del läger är det renare och standarden något bättre. Ofta var det hos migrantarbetare med lite högre yrkesutbildning.
  Foto: Tomas Nyberg
 18. Det var varmt när vi kom till Doha, runt 35 grader på dagen. Under juli-augusti är det inte ovanligt att termometern letar sig upp mot 50 grader. Inte bra. Speciellt inte för de arbetare som inte törs ha vatten med sig på jobbet, då de inte kan gå på toaletten.
 19. Fotbollsspelarna ska däremot slippa värmen. Mycket talar nu för att VM avgörs strax innan jul 2022.
 20. En dag tar vi oss ut till ett boende utanför staden. Det är dammigt, dammigt. Efter vägen står det gamla, mycket gamla bussar som ska transportera arbetarna från bostadslägren till byggena. Vägarna blir bara sämre och sämre, ju närmare lägret vi kommer. Det är knappt att taxichauffören törs köra här. Stora hål i vägen gör att bilen kan fastna eller att underredet slås sönder.
Read next page